KATERINA House - Σάρτη Σιθωνία

Σάρτη Σιθωνία

H Σάρτη προσφέρει στον επισκέπτη κάθε είδους διασκέδαση και ψυχαγωγία, όπως watersports, περιπλανήσεις στα καταπράσινα βουνά, παιχνίδια με τη θάλασσα, παραδοσιακές ταβέρνες κλπ.

Πορτοκάλι: 5 Km
Καβουρότρυπες: 6 Km
Βουρβουρού: 30 Km
Νικήτη: 40 Km
Συκιά: 10 Km
Καλαμίτσι: 15 Km
Πόρτο Κουφό: 28 Km
Τορώνη: 30 Km
Νέος Μαρμαράς: 45 Km

Η Σιθωνία είναι δήμος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που ιδρύθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης. Προέκυψε από τη συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Σιθωνίας και Τορώνης.
Γνωστές για τη φυσική ομορφιά τους, είναι οι παραλίες
Αζάπικο,
Τριστινίκα,
Κόρακας,
Μαραθιάς,
Καλαμίτσι,
Κριαρίτσι,
Λιναράκι,
Πορτοκάλι,
Κληματαριά

Σάρτη Σιθωνία Χαλκιδική

Γενικές Πληροφορίες

Η Σάρτη βρίσκεται στο άκρο του δεύτερου ποδιού της Χαλκιδικής, στη Σιθωνία και αποτελεί τον τουριστικό παράδεισο του Δήμου Τορώνης. Είναι χωριό παραθαλάσσιο ψαροχώρι χιλίων κατοίκων.

Ο πληθυσμός αυξάνει κατακόρυφα την θερινή περίοδο αφού η περιοχή αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, Έλληνες και ξένους.

Μία παμέμορφη παραλία τριών χιλιομέτρων περικλείει ένα ψαροχώρι το οποίο τους καλοκαιρινούς μήνες μεταμορφώνεται σε μεγαλούπολη, καθώς χιλιάδες επισκεπτών, ξένων και ημεδαπών, συρρέουν για να απολαύσουν το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας με το βαθύ πράσινο των γύρω βουνών.

Κάθε χρόνο της Παναγίας, στις 15 Αυγούστου, το χωριό πανηγυρίζει (στον ιερό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου) και ρίχνονται πυροτεχνήματα στην παραλία. Η παραλία αυτή βραβεύτηκε το 2004-2005 από τον ιστοχώρο "thalassa.gr" ως μία από τις 10 καλύτερες στην Ελλάδα.
Πολλοί τουρίστες προτιμούν και τη γειτονική παραλία Καβουρότρυπες και Πορτοκάλι ή Πορτοκά-λιμάνι.
Η απόσταση του οικισμού από τη Θεσσαλονίκη είναι γύρω στα 140 χιλιόμετρα. Περιβάλλεται από το καταπράσινο βουνό Ντραγουντέλη.

Ιστορικά Στοιχεία

Η Σάρτη αποτελεί προσφυγικό χωριό. Πιθανότατα στη θέση της βρισκόταν η αρχαία ομώνυμη πόλη, μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας, την οποία αναφέρει ο Ηρόδοτος ως μέρος από όπου πέρασε ο Ξέρξης. Δεν είναι γνωστό πότε και γιατί καταστράφηκε.
Το 14ο αιώνα αναφέρεται ως αρσενικό (ο Σάρτης) και ήταν κτήμα της Μονής Ξηροποτάμου, με το ναό να οικοδομείται το 1867. Κάτοικοι από το μικρό νησί Αφησιά στην Θάλασσα του Μαρμαρά, εγκαταστάθηκαν στο χωριό έπειτα από τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922.
Η αρχική του ονομασία ήταν Νέα Αφησιά. Μερικά από τα σπιτάκια των προσφύγων, που έκτισαν όταν πρωτοήρθαν στο χωριό, σώζονται μέχρι σήμερα.